
کبد (Liver) بزرگترین غده بدن است و بعد از پوست بزرگترین عضو بدن است که در زیر پرده دیافراگم قرار گرفته است. کبد در بسیاری از اعمال متابولیکی بدن از جمله پروتئین سازی و سم زدایی شرکت دارد
دید کلی
80 درصد سلولهای کبدی را هپاتوسیتها تشکیل می&zwnj دهند. هپاتوسیتها ، چربی و قند را ذخیره می&zwnj کنند. علاوه بر این تهیه آلبومین ، پروترومبین و فیبرینوژن به عهده هپاتوسیت است. کبد دارای چهار لوب ناقص جداگانه است که با یک بافت پیوندی بسیار نازک به نام کپسول گلیسون احاطه شده است. سطح آن با صفاق پوشیده شده است. ناف کبد برای ورود رگهای خونی و خروج صفرا بکار می&zwnj آید. دو نوع جریان خون دریافت می&zwnj کند. مقدار زیاد آن از طریق ورید باب (از روده ، معده و طحال) وارد کبد می&zwnj شود و مقدار خیلی کمی خون از طریق شریان کبدی به کبد می&zwnj رسد.
بافت اصلی کبد توسط بافت پیوندی به لوبول تقسیم نشده است. هپاتوسیتها به شکل صفحات سلولی یا تیغه ، در اطراف ، در محور فضای پورت و وریدچه مرکزی قرار دارند. فضای پورت شامل ورید باب ، شریان کبدی و مجرای صفراوی است. علاوه بر این رگهای لنفی و اعصاب نیز در این ناحیه دیده می&zwnj شود. سلولهای کبدی در بدن اعمال زیادی را انجام می&zwnj دهند مانند شرکت در ساختن پروتئینها ، ذخیره سازی مواد مورد نیاز ، اعمال متابولیک ، سم زدایی و غیر فعال کردن مواد مضر و تولید و ترشح صفرا.
اجزای لبول کبدی
فضای پورت (Portal Space)
فضای سه گوشی است که در رئوس لبولهای مجاور دیده می&zwnj شود. هر فضای پورت پر از بافت همبند و حاوی شریان ، ورید و مجرای صفراوی است. ورید موجود شاخه&zwnj ای از ورید باب و شریان موجود شاخه&zwnj ای از شریان هپاتیک است. مجرای صفراوی ، صفرای مترشحه توسط سلولهای کبدی را دریافت می&zwnj کند.
صفحات کبدی
سلولهای کبدی در هر لبول بهم پیوسته و صفحاتی را تشکیل داده&zwnj اند که به صورت شعاعی از مرکز به محیط کشیده شده&zwnj اند. صفحات کبدی توسط سینوزوئیدها از یکدیگر جدا شده&zwnj اند. هر سلول در دو سطح خود با هپاتوسیتهای مجاور و در طح دیگرش با سینوزوئیدها در تماس می&zwnj باشند.
سینوزوئیدهای کبدی (Hepatic Sinussolid)
سینوزوئیدها ، کانالهای عروقی وسیعی به قطر 30 - 10 میکرومتر می&zwnj باشند که در حد فاصل صفحات کبدی قرار گرفته&zwnj اند. خون را از شریانها و وریدهای توزیع کننده دریافت و در مرکز لبول به ورید مرکزی تخلیه می&zwnj کنند.
ورید مرکزی (Central Vein)
در وسط هر لبول قرار گرفته و خون سینوزوئیها را دریافت می&zwnj کند. از نظر ساختمانی سلولهای آندوتلیال پوشاننده ورید مرکزی بوسیله الیاف رتیکولر پشتیبانی می&zwnj شوند.
عروق خونی کبد
سیستم وریدی کبد
ورید باب یا پورت که 75 درصد خون کبدی را تامین می&zwnj کند حاصل مواد غذایی جذب شده در دستگاه گوارش می&zwnj باشد. این ورید از ناف کبد وارد و انشعابات آن در فضای پورت ، وریدهای پورتال یا بین لبولی نامیده می&zwnj شوند و انشعاب وریدهای پورتال در محیط لبولها منتشر شده و وریدهای توزیع کننده را بوجود می&zwnj آورند. از وریدهای توزیع کننده انشعاباتی به نام وریدچه&zwnj های ورودی خارج و به سینوزوئیدهای کبدی منتهی می&zwnj شود. خون سینوزوئیدها به ورید مرکز لبولی تخلیه می&zwnj گردد. از بهم پیوستن این وریدها ، وریدهای تحت لبولی بوجود می&zwnj آید. از بهم پیوستن این وریدها هم ورید کبدی بوجود می&zwnj آید که آن نیز بنوبه خود ، خون را به بزرگ سیاهرگ زیرین می&zwnj ریزد.
سیستم شریان کبدی
شریان کبدی که شاخه&zwnj ای از شریان سیلیاک می&zwnj باشد، خون اکسیژن&zwnj دار را به کبد حمل می&zwnj کند. شریان کبدی نیز از ناف کبد وارد و انشعابات آن مسیر ورید پورتال را طی کرده و انشعابات نهایی آنها شریانچه&zwnj های ورودی را بوجود می&zwnj آورند که خون خود را به درون سینوزوئیدها می&zwnj ریزند. در سینوزوئیدها خون شریانی و وریدی مخلوط شده و به ورید مرکزی تخلیه می&zwnj شود.
سلولهای کبدی (Hepatocytes)
هپاتوسیتها ، سلولهای بزرگی هستند با یک یا دو هسته که هسته آنها درشت ، کروی ، روشن و دارای هستک مشخص می&zwnj باشند. سلولهای کبدی یکی از پرکارترین سلولهای بدن هستند که هر سلول به تنهایی هم به عنوان یک غده مترشحه داخلی و هم به عنوان یک غده مترشحه خارجی عمل می&zwnj کند. با میکروسکوپ الکترونی ، سلول کبدی دارای شبکه آندوپلاسمی دانه&zwnj دار و صاف بسیار گسترده ، دستگاه گلژی توسعه یافته ، ریبوزومهای آزاد ، میتوکندریهای فراوان و لیزوزوم می&zwnj باشد. سطوحی از سلول کبدی که در مجاورت سینوزوئیدها قرار دارند حاوی میکرویلیهای متعددی هستند و سطح تماس هپاتوسیت با خون را افزایش می&zwnj دهند. سطحی از هپاتوسیت که در مجاورت هپاتوسیت دیگر قرار دارد دارای فرورفتگی ناودان مانندی است که کانالیکول صفراوی را بوجود می&zwnj آورد.
شامل 19 صفحه word

لینک منبع و پست :http://campiran.ir/project-99315-%d8%af%d8%a7%d9%86%d9%84%d9%88%d8%af-%d9%85%d9%82%d8%a7%d9%84%d9%87-%da%a9%d8%a8%d8%af/
- ۹۵/۰۶/۰۱